Furtuna pe Windhaven

Cartea o poti cumpara de aici.

” – Voi, zburatorii, credeti ca sunteti grozavi, ca toti ceilalti va sunt inferiori, dar nu-i asa, sa stiti, nu-i asa. Barrion a calatorit pe sute de insule si stie mai multe cantece decat zeci de zburatori. Nu ma intereseaza ce crezi, Corm. El nu e un inradacinat; el calatoreste pe nave, cand ceilalti sunt prea speriati. Voi, zburatorii, stati la adapost de scile, dar Barrion a omorat una odata, cu un harpon, de pe o barcuta din lemn. Pun pariu ca n-ati stiut toate astea. Pot sa fiu si eu ca el. Am talent. El merge pe Insulele Marginase si vrea ca eu sa-l insotesc, mi-a spus ca intr-o zi imi va da chitata lui. Poate sa faca zborul frumos, prin cuvintele lui, dar poate face acelasi lucru cu pecuitul, vanatoarea sau orice. Zburatorii nu stiu, dar el stie. El este Barrion! El este un cantaret si este la fel de bun ca un zburator. Si pot sa o fac si eu, asa cum s-a intamplat asta-noapte cu povestea Corbului.

L-a privit cu ura pe Corm.

– Ia-ti aripile vechi, de-i-le lui Maris, ea e zburatorul, a strigat el dand cu piciorul in materialul dezumflat de pe jos. Vreau sa merg cu Barrion.

S-a lasat o tacere inspaimantatoare. Russ a ramas tacut mult timp, apoi si-a privit fiul cu un chip ce imbatranise intr-o clipita.

– Nu sunt aripile lui, ca sa le ia, Coll, a zis el. Au fost ale mele si ale tatalui meu si ale mamei lui inainte, iar eu am vrut… eu am vrut…

Vocea i s-a stins.

– Tu esti de vina pentru toate astea, s-a rastit Corm furios, uitandu-se la Barrion. Si tu, da, tu, propria lui sora, a adaugat el, mutandu-si privirea la Maris.

– Prea bine, Corm, a replicat ea. Noi suntem vinovati, Barrion si cu mine, pentru ca il iubim pe Coll si vrem sa-l vedem fericit – si in viata. Zburatorii au urmat traditia prea multa vreme. Barrion are dreptate, nu pricepeti? In fiecare an, zburatori neindemanatici mostenesc aripile de la parintii lor si mor cu ele, iar Windhaven este din ce in ce mai saraca, caci aripile nu pot fi inlocuite. Cati zburatori erau pe vremea corabierilor stelari? Cati sunt azi? Nu vedeti ce ne face traditia? Aripile sunt un obiect sacru; ar trebui purtate de cei care iubesc cerul, care zboara cel mai bine si le pastreaza cel mai bine. In loc, dreptul din nastere e singurul mod prin care le dam mai departe. Un drept innascut, nu priceperea; dar pe un zburator il salveaza de moarte numai indemanarea, e  tot ce tine Windhaven laolalta.

Corm a pufnit.

– Asta-i o batjocura. Tu nu esti zburator, Maris, si nu ai nici un drept sa vorbesti despre asa ceva. Cuvintele tale pangaresc cerul si incalca traditia. Daca fratele tau decide sa renunte la dreptul lui, foarte bine. Dar nu-si va bate joc de legea noastra si le va da cui va avea el chef.”

Up23012018

“Lui Maris i-a tresarit inima de incantare, stiind ca urma sa aiba acordul lui.

– Stii cum a murit Tya? l-a intrebat. Stiai ca Insularul a fost crud si suficient de prost cat sa o spanzure cu aripile inca prinse pe spate? Dupa aceea i le-au luat si le-au dat omului de la care le castigase cu doi ani mai inainte. Trupul i-a fost ingropat intr-un loc nemarcat, pe un camp, chiar in afara cetatii, laolalta cu hotii, ucigasii si alte scursuri. A murit cu aripile pe umeri, dar nu a a avut parte de o inmormantare de zburator. Si nu a plans-o nimeni.

– Si? Ce-are a face cu mine? Ce vrei, in definitiv?

Femeia a suras.

– Vreau sa-i plangi moartea, Val. Atata tot. Vreau sa plangi moartea Tyei.”

Daca vrei cartea ta, o poti cumpara de aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s