Bushido – codul samurailor

“Dupa cum am vazut in capitolul precedent, viata era considerata de catre samurai, ca un mijloc gratie caruia acesta putea sa-si arate devotamentul si sa slujeasca pe stapanul sau, iar pe de alta parte idealul samurailor fiind sprijinit pe onoare, intreaga educatie si pregatire a samuraiului era calauzita de acest simt. 

Primul obiectiv ce trebuia urmarit in pedagogia cavalerismului, era formarea caracterului, celelalte facultati ale omului ca: inteligenta, elocinta si cultura, erau lasate pe planul secundar.”

Cartea o poti cumpara de aici.

“Samuraiul trebuia sa devina mai ales ‘un om de actiune’.

Stiinta depasea cadrul preocuparilor sale. El se folosea de stiinta numai atat cat putea sa-i fie de folos in profesiunea sa de militar. 

Religia si teologia erau lasate pe seama preotilor, samuraiul lua contact cu religia numai atat cat sa-i sporeasca curajul. De aceea, samuraiul era condus de maxima: ‘Nu credinta salveaza pe om, ci omul justifica credinta’. 

Celelalte facultati, desi erau indispensabile unui om cult, erau considerate ca accesorii si nu esentiale pentru educatia samuraiului. Astfel, pregatirea intelectuala era desigur apreciata, insa in limba japoneza cuvantul Chi inseamna ‘intelepciune’ in primul rand si numai in al doilea rand inseamna ‘invatatura’. 

Pentru formarea culturii samuraiului, filosofia si literatura alcatuiau principalele mijloace. Insa literatura era considerata mai mult ca un mod de a-ti petrece timpul, iar filosofia ca un mijloc practic pentru formarea caracterului si pentru a explica tanarului samurai probleme militare si politice, asa incat aceste studii nu urmareau cautarea adevarului si frumosului in el insusi. 

Din cele ce am aratat, nu va fi surprinzator de a conchide ca ciclul de studii, dupa pedagogia Bushido-ului, era alcatuit din: scrima, tragerea cu arcul, jiu-jitsu sau jawarw, calaria, intrebuintarea lancii, tactica, scrisul, morala, literatura si istoria. Vom da putin explicatii asupra scrisului si jiu-jitsu.”

Up13032021

“Este oare exagerat a se afirma ca primul filozof din lume, Socrate, si-a pus capat vietii printr-o sinucidere?

Cand se istoriseste asa de amanuntit, de catre elevii sai, cat de voios maestrul lor s-a supus la ordinul statului, pe care el in constiinta sa il considera totusi ca o greseala morala, cu toate ca avea putinta sa scape, a baut totusi cupa de otrava cu liniste. In aceasta purtare nu se evidentiaza oare o sinucidere?

In cazul lui Socrate, descris mai sus, n-a fost desigur o constrangere fizica, ca intr-o executie obisnuita. 

Verdictul judecatorilor era precis caci hotara: ‘Trebuie sa moara din propria lui mana’. De aceea, daca a te sinucide inseamna a te ucide cu propria mana, mortea lui Socrate a constituit desigur un caz evident de sinucidere. 

In urma acestor explicatii, cititorii mei au inteles ca seppuku nu constituie o sinucidere in intelesul dat acestui cuvant de europeni. 

De fapt, seppuku era o institutie legala si ceremonioasa, inventata in Evul Mediu, prin care samuraii ispaseau greselile lor sau scapau de oprobiul public, isi recastigau prietenii sau dovedeau sinceritatea lor.

Cand seppuku era impus ca o pedeapsa oficiala, se facea cu un ceremonial deosebit, adica distrugerea de sine insusi se facea cu forme rafinate si se executa cu cel mai mare calm si stapanire de sine. Pentru aceste motive seppuku era in mod special potrivit profesiunii cavalerilor luptatori.

Ca sa satisfac curiozitatea cititorilor voi face o descriere a ceremonialului sinuciderii la japonezi.

In acest scop voi reproduce o pagina din lucrarea lui Mitford ‘Povestiri din vechea Japonie’, in care este tradusa o descriere ce exista intr-un vechi si rar manuscris japonez.”

Continuare…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s