Abilitati de comunicare

Cartea o poti cumpara de aici.

“Pentru fiecare om, numele lui este sunetul cel mai placut din lume, considerand ca acesta il reprezinta perfect. Studiile arata ca oamenii asculta cu atentie orice propozitie care urmeaza rostirii numelui lor.

Cei mai multi dintre noi nu ne amintim numele oamenilor de la prima intalnire cu ei. Asta se intampla pentru ca suntem prea preocupati de impresia pe care o facem noi insine, si atunci nici macar nu auzim numele respectivei persoane. Nu uitam numele, de fapt nu il auzim.

Iata trei pasi pentru dezvoltarea unei bune tineri de minte

1. Repetati numele

Cand sunteti prezentat unei persoane necunoscute rostiti-i numele de doua ori cu glas tare, ca sa fiti sigur ca l-ati auzit corect si totodata sa-l memorati. Daca v-a fost prezentata Susan, spuneti: ‘Susan… Ma bucur de cunostinta, Susan.’ Daca este un nume mai rar, rugati persoana respectiva sa-l spuna pe litere, ceea ce va va da si mai mult ragaz ca sa vi-l intipariti in minte.

2. Asociati numele cu un obiect

Numele sunt greu de tinut minte, pentru ca ele nu sunt obiecte concrete, pe care mintea sa si le poata imagina. Pentru a va aminti numele unei persoane, creati-va in minte o imagine pe care acesta v-o evoca. De exemplu, ‘Barbara’ suna ca barbed wire (‘sarma ghimpata’), Jack suna ca un car jack (‘cric de masina’), pentru John imaginati-va un closet (john ‘toaleta, closet’) si pentru Kathy, o pisica (cat).

3. Inventati o scena ridicola

Apoi imaginati-va un obiect care interactioneaza intr-un mod ridicol cu o trasatura proeminenta a persoanei respective. De exemplu, daca Barbara are un nas de o marime neobisnuita, imaginati-va ca are sarma ghimpata in nas si ca o plimbati tinand-o de ea. Daca Jack are o barbie proeminenta, imaginati-va ca sub ea e un cric care o ridica. Daca John (john ‘toaleta, closet’) are chelie deasupra fruntii, imaginati-va ca poarta pe cap un vas de closet, asa cum un cowboy ar purta o palarie cand calareste prin ferma lui. daca Kathy (cat ‘pisica’) are in urechi trei gauri pentru cercei, imaginati-va cate o pisica agatata cu ghearele de urechile ei. Secretul este urmatorul: cu cat scena este mai ridicola, cu atat mai usor veti tine minte numele.”

Up30112018

“Ati observat vreodata cum sunt legati elefantii de circ cu un lant usor de un piron infipt in pamant?

Un elefant tanar ar smulge cu usurinta pironul sau ar rupe lantul, dar elefantii maturi nu incearca sa fuga. De ce oare?

Cand sunt mici, puii de elefant sunt tinuti legati cateva ore in fiecare zi cu un lant solid infasurat in jurul unui picior si cu celalalt capat legat de un bloc mare de beton.

Oricat ar trage si s-ar smuci, oricat ar scanci si ar urla, nu se pot elibera. Pe masura ce cresc, invata ca, oricat de mult ar incerca, este imposibil sa se elibereze din lant. In cele din urma renunta. Au devenit conditionati mental sa creada ca atunci cand un lant este infasurat in jurul piciorului lor si legat este imposibil sa fuga, oricat de slab ar fi lantul sau oricum ar fi ancorat. Daca li se ataseaza un lant, nu mai au scapare.

Din ziua in care ne nastem si noi suntem conditionati de educatorii nostri. In afara de instinctele innascute, aparem pe lume fara nicio cunostinta, si tot ce facem sau gandim este rezultatul conditionarii de catre ‘educatori’ – parintii, fratii, prietenii, profesorii nostri, reclamele si televiziunea. In general, conditionarea este subtila si repetitiva si ni se insinueaza in subconstient, unde este inmagazinata pentru ca mai tarziu, in viata, sa luam decizii conform ei. Desi o parte a acestei conditionari este menita sa ne fereasca de pericole, o mare parte a ei ne opreste dezvoltarea individuala. Ajungem sa fim legati cu lanturi mentale si emotionale.

Parintii ne spun: ‘Copiii trebuie vazuti si nu auziti.’

Profesorii ne spun: ‘Vorbiti numai cand vi se vorbeste.’

Prietenii ne spun: ‘Nu renunta niciodata la o slujba sigura.’

Societatea spune: ‘Platiti-va datoriile si puneti bani deoparte pentru batranete.’

Mass-media ne spune ca nu suntem suficient de buni. Ca sa fim fericiti trebuie sa fim slabi, sa avem pielea, parul si dintii perfecti si sa mirosim frumos.

Avertismentele lor sunt subtile si repetitive, iar cu timpul devin o parte a sistemului nostru de convingeri. Pe masura ce ne maturizam parcurgand  cea mai abrupta curba de instruire din viata noastra, ni se spune permanent mai degraba ce nu putem decat ce putem face.

Asa cum elefantul este conditionat sa creada ca nu poate fugi, noi putem deveni usor oameni ‘care nu pot face’, fiind indepartati de succes de conditionarea negativa repetitiva.

Imaginati-va ca obiceiurile si aptitudinile voastre curente din viata sunt ca apa dintr-o galeata. Galetile au fost in cea mai mare parte umplute de altii – de parintii si de profesorii nostri, de altii ca noi, precum si de mass-media.

Imaginati-va ca fiecare abilitate noua si fiecare abordare pozitiva pe care ati invatat-o din aceasta carte este o pietricica pe care o veti arunca in galeata si ca apa dislocata reprezinta obiceiurile si atitudinile negative obisnuite. In cele din urma pietricelele vor disloca aproape toata apa, si galeata voastra va fi plina cu abilitati, atitudini si obiceiuri pozitive, care va vor fi de ajutor intrega viata.”

Disponibila pentru imprumut

Daca vrei cartea ta, o poti cumpara de aici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s