Dezvolta-ti increderea in sine si vei atinge succesul

“Exista cineva care nu a suferit nicio infrangere? Chiar si Alexandru cel Mare, care si-a propus sa cucereasca lumea si care si-a format un imperiu vast ce se intindea peste trei continente, a pierdut unele batalii. Toate povestile de succes au fost presarate cu esecuri, mai inainte de succesul final. Sir Winston Churchill, care a castigat Al Doilea Razboi Mondial pentru aliati, in cursul multor retrageri in timpul razboiului, declara: ‘Poate ca o sa mai pierdem batalii, dar o sa castigam razboiul’. Fiecare dintre noi are de infruntat esecuri in propria sa viata pentru a atinge succesul.

Unora li se pare natural sa se descurajeze atunci cand se confrunta cu esecuri, pentru ca ele ne taie din elan, ne dezamagesc  si ne lasa cicatrici de nesters in viata. Dar pe altii, esecul nu-i tulbura emotional deloc. Ba mai mult, succesul pe care-l au compenseaza toate esecurile anterioare. Astfel, noi suntem inclinati sa credem ca oamenii de succes nu au niciun esec, ca ei au avut un drum lin si o viata frumoasa. Dar realitatea este ca oamenii ating succesul abia dupa ce fac greseli, invata din ele si evita sa le mai repete. Este important de stiut ca omul ar trebui sa invete din greseli si sa caute sa-si depaseasca neajunsurile.”

Up25112018

“Nici un efort nu aduce rezultate imediate. Trebuie sa  avem rabdare, sa asteptam ca rezultatele sa apara. Roma nu s-a construit intr-o singura zi. Nicio realizare importanta nu este posibila intr-o perioada scurta de timp. Atunci cand saditi o samanta, ia ceva timp pana incolteste si apoi se transforma intr-o planta si trebuie mai mult timp pentru a produce fructe. Iata de ce poetul a spus: ‘Sa invatam, sa muncim si sa asteptam’. Nu este intelept sa ucidem closca din graba, cand tocmai urma sa ne faca oua de aur. A  astepta rabdatori este parte din jocul succesului.”

Up02122018

“Nu puteti pierde vremea facand lucruri irelevante. Atunci cand avem de luat decizii, este foarte important sa distingem intre relevant si irelevant. Se pierde o gramada de timp ascultand parerile altora si, mai rau, lasandu-ne influentati de ele. Increderea in sine este o calitate, pe care ar trebui sa vi-o cultivati, calitate fara de care viata adevarata nici nu ar fi posibila. Atunci cand nu sunteti siguri pe voi, sovaiti si faceti lucrurile de mantuiala.”

Up04122018

“Am sa va spun o istorioara despre un rege care cauta persoana potrivita pentru a-i fi ministru. Regele a spus ca fiecare candidat va fi supus la un test, mai inainte de a obtine postul. Trei oameni s-au prezentat pentru post si regele i-a supus la test: urmau sa fie incuiati intr-o camera si cel care reusea sa descuie usa si sa iasa afara primul, dupa 24 de ore, era facut ministru.

In ziua urmatoare, regele a ordonat ca toti trei candidatii sa fie incuiati intr-o camera. Doi dintre ei au inceput sa studieze carti despre cum sa descuie usa. Cel de-al treilea nu s-a obosit, a mers pana la usa, a deschis-o si a iesit afara. Ceilalti doi au ramas ca trasniti.

Regele a explicat: ‘Prostilor ce sunteti, voi doi, daca vi s-a spus ca usa va fi incuiata, nici nu v-ati gandit macar sa verificati daca chiar este incuiata. Citeati carti sa gasiti o solutie la o problema care nici nu exista. Cel de-al treilea a observat ca usa nu fusese incuiata si ca nu e nicio problema sa iasa afara. Care e rostul sa te ingrijorezi pentru problemele care nu exista?’

Povestioara aceasta are implicatii psihologice importante. Ni s-au spus atatea lucruri unele necesare, iar altele inutile pe cand eram copii! Si pentru ca aceia care le spuneau erau adulti, noi ii credeam. Nu numai parintii, dar si profesorii si alte persoane ne spun tot felul de lucruri, care ne raman in memorie, in mintea subconstienta. Informatiile pe care le primim au un impact mare asupra modului in care ne modelam atitudinile si viata. Atunci cand cineva spune ca este o problema, asta nu inseamna in mod necesar ca problema chiar exista. Ceea ce reprezinta o problema pentru o anumita persoana poate sa nu fie astfel si pentru altii. Ceva care pare a fi o problema, la o examinare mai atenta, se poate dovedi de fapt ca nu exista.”

Disponibila pentru imprumut

 

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s